Nuffnang

There was an error in this gadget

ahli.kabinet.terhormat

oh! blog

Monday, November 22, 2010

OTAK OTAK

ape tu otak otak? otak manusia ke? haha. tak lar.

otak otak @ Fish Mousse ni biasa nye dibuat daripada isi ikan tenggiri. cara memasak nye lak dengan membalut menggunakan daun kelapa ( ade gak yang guna daun pisang ) dan akan di bakar di atas arang. isi ikan tenggiri tersebut kemudiannya akan di campur dengan pelbagai lagi ramuan untuk menambahkan kelazatan & aroma yang tersendiri. ade gak otak otak yang diperbuat daripada isi udang. 





 memang sedappp !!

yummmmyy




makanan tradisional ini boleh dijumpai di Malaysia , Singapura & Indonesia. kalau kat Malaysia ni , saya tak tau lak ade tempat yang otak otak ni jarang ditemui. itu pun , ade lar seseorang ni yang bagi tau kat saye , kat PENANG  takde otak otak. saye baru je tau tadi. itu pun sebab die pergi cuti cuti malaysia kat melaka bandaraya bersejarah tu. kesian die. jarang makan otak otak ( atau pun awak je yang tak jumpe otak otak kat penang tu. sebab awak selalu makan KARI! hehe ). tak pe , nanti ikut saye balek johor , makan otak otak sampai kenyang ye. nak saye tolong buatkan pun boleh..... hehehe.







saye ingat lagi. kalau dulu harga otak otak ni 30 sen je satu. 

( mungkin lagi murah sebelum saye lahir )

tapi sekarang ade yang sampai 60 sen.

( ade student jual kat UUM ni time bulan puasa hari tu )




memandangkan yang saye ni orang johor , saye tak lar nak berape perasan sangat yang makanan ni tak de kat utara ni. tapi betul lar , saye belum jumpe otak otak lagi kat utarani walaupun dah hampir setahun setengah di sini. ade sape sape tau kat mane nak dapat otak otak kat sini? bagitau saye ok? and.. bawak saye pergi tmpat tu belanje saye. haha.


kalau kat JB , antara otak otak yang terkenal , ni lar die.




* otak otak KEMPAS *

otak otak ni pun sekarang , dah di variasi kan. macam macam lagi makanan yang boleh dihasilkan. contohnya dijadikan sebagai inti popia , pau , roti jala ( oh ye! kat penang panggil roti.. alamak! lupe lak. adeshhh ) dan maybe ade lagi yang saye tak tau. 

kalau ade sape sape yang nak resipi ni , boleh lar klik di sini ye. 

selamat mencuba! 


 perut sihat , otak pun sihat. 

betul kn? hehehe

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...