Nuffnang

There was an error in this gadget

ahli.kabinet.terhormat

oh! blog

Wednesday, December 15, 2010

10 Sungai Paling Kotor Di Dunia

nak tau sungai mane yang disenaraikan sebagai antara sungai sungai yang kotor?

jom kita lihat.

#1 Sungai Citarum , Jawa Barat , Indonesia.

Merupakan sumber air utama untuk pertanian dan masyarakat walaupun keadaannya begini.  Bank Pembangunan Asia telah meluluskan pinjaman sebanayk $500 juta untuk kerja pembersihan.



#2 Sungai Yamuna , India.

58% adalah sisan dari ibu kota New Delhi di buang ke sungai ini. Kerajaan sudah berputus asa untuk membersihakan sungai ini kerana banyak perbelanjaan yang telah dilaburkan tetapi semuanya gagal.



#3 Sungai Buriganga , Bangladesh.

Merupakan sungai utama yang mengalir di samping Bandar Dakha ( ibu kota Bangladesh ).



#4 Sungai Kuning , Lanzhou , China.

Merupakan sungai kedua terpanjang. Tercemar akibat tumpahan minyak yang berlaku dan kesan daripada kemajuan industri di China.



#5 Sungai Marilao , Filipina.

Mengandungi bahan kimia beracun seperti kromium , tembaga kadmium dan arsenik. Kilang kilang telah melepaskan bahan buangan mereka walaupun kempen kesedaran telah dilakukan oleh pemerintah.



#6 Sungai Ganges , India.

Merupakan sungai paling suci bagi penganut agama Hindu yang muncul dari glasier gangotri. Dianggarkan sejumlah 200,000 orang melakukan ritual mandian di sini walaupun keadaan sungai kotor.



#7 Sungai Songhua , China.

Sungai tercemar dengan benzana.



#8 Sungai Mississipi , USA.

Merupakan sumber alam semulajadi dan juga sumber daya ekonomi bagi negara ini.  Sungai ini mengalir hampir 40% dari Amerika Syarikat dan membawa sekitar 1.5 juta tan metrik pencemaran nitrogen ke Teluk Mexico saban tahun.



#9 Sungai Sarno , Itali.

Dicemari dengan skala besar pembuangan sisa pertanian dan industri yang tak dirawat ke dalam sungai. 



#10 Sungai The King , Australia.

Tercemar akibat kegiatan perlombongan yang dijalankan. Sekitar 1.5 juta tan sulfidik memasuki sistem sungai setiap tahun dan pada tahun 1995 dengan jumlah lebih dari 100 juta tan.




mujur negara kita tak senarai dalam top 10 ni. tapi kat sini pun still ada sungai yang kotor gak kan.

walaupun tak seteruk mereka , tetap diistilahkan sebagai kotor.

sama sama lar kita menjaga sungai yang dimiliki sebelum keadaan menjadi lebih teruk. :)



3 comments:

Mohamadazhan.com said...

pergh...memang kotor..geli tengok....mudah sangat penyakit berjangkit tu...

Nurainaa Sofia Nurazizul said...

agak lar kan. tp diorang still bergantung dgn sungai yang kotor tu.

far_east007 said...

memang kotor btol..kalau Kerajaan @ pemerintah buat camne pown, tp mentaliti kite xberubah, mmg result akan negative jela kann... jom support blogger baru kat link nih...thankzs... ;)))

http://fareast007.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...