Nuffnang

There was an error in this gadget

ahli.kabinet.terhormat

oh! blog

Thursday, November 18, 2010

Aidiladha

Hari Raya Aidiladha atau dipanggil gak Hari Raya Haji , bleh gak kite sebut Hari Raya Korban. korban? korban ape? orang ke? haha. xlar! korban ni ha kat bawah :


lembu 


kambing

korg jgn cdeyh ok? lau korg kene korban, tu semue takdir. hehe. 

usually aidiladha ni dsambut pade hari y ke10, 11, 12 & 13 dlm bulan zulhijjah setiap tahun. ini adalah untuk memperingati pgorbanan y dlkukan oleh nabi ibrahim ketika diperintah kan oleh ALLAH swt untuk mengorbankan anaknya, nabi ismail. aidiladha gak mrupakan perayaan y besar dlam ISLAM selain dripade aidilfitri.


aidiladha for this year dsambut secare sderhane je especially untuk mangse2 bnjir di kedah , perlis , kelantan. ksian kt diorg y kene bncana ni. ini semue adlah ujian drpd ALLAH swt. wlau mcm mane pun, kite mesti mndoakan supaye xde pkare2 y xdi ingini brlaku.  ape y penting, keselamatan diri erlu di jage.


UUM? 

nk tau cmne situation kt cni time air mule naek? pagi tu saye & kawan saye nk g jmbatan bndahari. x prnah tpkir pun air tasik akan naek. naseb baek jmbatan nk g library tu tinggi, xlar cmpai air naek. tapi lalaun keluar dr UUM ke CHANGLUN memang xleh lalu dh. hari tu gak, konvo sdang blangsung. tapi ksian kat diorg y konvo pade esok harinye sbb kne pospone ke satu tarikh y still lum di ketahui lg. cian kn? hmm. 


ni adalah keadaan biase paras air kat uum ni.

jmbatan y kat lam gmbar tu, adalah jmbatan ntuk laluan dari mall ke library.

dan tmpat y saye ambil gmbar di atas ni, adalah jmbtan ntuk laluan ke dewan. 

( jln shortcut sbnarnye! hehe )

tapi.. 

bile hujan mule membasahi bumi tanpa henti..


ni lar keadaan nye !



gmbar ni saye snap di atas jmbatan bagi laluan dari mall ke library.



jlan shortcut y saye lalu tu , dh tenggelam hbesh ! nmpak tembok je.



keadaan biase air just half drpde gmbar ni je. 

hujan ni start di kawasan padang terap. bukan dari thailand seperti y di fikirkan. then turun ke kawasan2 rendah y laen.

kesan nye kpade student UUM? nmpak cam xde kesan je kan. FINAL EXAM kitowg , kene postpone! erkkks~ adeshhh.. dh jadi lmbat lak. lmbat 2 minggu! lame kn? ( tapi saye xrase ape2 sbb.. saye xhbesh study lg! hehehe ) bile dh tau je exam lmbat lg , semua pakat2 balek. tapi.. saye steady je. bukan ape , malas nk balek. bukan study pun lau dduk umah. kn? kn? hehe. 

makan kt cni memang xde hal time bnjir ni. COMPLETE 100%. xde y akan kelaparan. tapi kesian lar kt kawan saye, UITM Arau. mkanan diorg kene catu. xckup. sbb tputus bekalan mkanan. kitowg kat cni ok je. haha. tapi..

di hari y penuh bahagia lagi mulia ni, tau x ape saye makan? 

bahan2 nye amat mudah didapati
( tapi ape y saye dpat dpat ni pun, itu aje y ade kat kedai )



dan juge 




ape ni? telur ayam. sebiji je. 
(di rebus lam kettle)
hehe

dan..

hasilnye? jeng..jeng..



berkilau lagi tu! hehe


sedap x? haha. ni je lar y ade bile kafe tutup. boleh lar. asalkan perut saye ni di isi dengan makanan. y kat umah tu mesti makan cdap2 kan? hukkk.. ape kan daye saye. jauh di cni. ( MACAM JAUH SANGAT JE! )
hehe. xpe. sabar. lagi 2 hari kedai mcik tu bukak. 2 hari? haha. cmne tu? bihun ni tggal 2 bungkus je. mlam ni confirm saye bedal lagi satu. 

korg y makan cdap2 tu , ingt lar kt saye d cni. hehe. bukan saye je. kat mangse2 bnjir gak. ksian lar lau diorg dh buat persiapan , tibe tibe je semue tu rosak. xleh pkai lg dh. 

bersyukur dengan ape y kite ade. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...