Nuffnang

There was an error in this gadget

ahli.kabinet.terhormat

oh! blog

Saturday, December 4, 2010

Jom Buat Ujian Otak Anda


Terdapat pelbagai cara untuk menguji keunikan
tubuh badan kita, diantara keunikan itu sudah
tentulah otak manusia..
dibawah ini ada ujian yang menarik untuk dicuba
bersama.....

Sila lakukan dan jangan cuba MENIPU diri anda
sendiri.

Kira jumlah huruf F  dalam perenggan dibawah
dalam masa 10 saat ( 10 saat je kalau anda betul betul nak tau jawapannye! ) :

FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS

Berapa banyak huruf F anda jumpa?? Jgn kire balek , terus tgok result anda. 





Jawapan : 


OK?

berapa banyak?

tiga? (anda tentunya seorang lelaki!!!)

baca sekali lagi!

FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS


Salah, sebenarnya terdapat 6, kira semula..

Sebab berlakunya perkara tersebut diterangkan
dibawah ini...

otak LELAKI tidak memproses perkataan "OF".

Keajaiban kejadian atau silap mata?

Sesiapa yang dapat megira kesemua 6 F pada
permulaan ujian memiliki
otak PEREMPUAN

Cuba la dengan kawan2 anda untuk meguji setakat
mana kebenaran perkara
ini.."

Another conclusion : 

1.  Orang yang dah pandai membaca, baca secara scanning. Dia scan important words sahaja. Untuk faham makna. Yang tak penting tertinggal. 
2.  Biasanya dalam kehidupan seharian, orang seperti ini melihat sesuatu secara keseluruhan, tak melihat satu perssatu atau detail. They see something as a whole. 
3.  Tapi ada orang yang baru belajar membaca akan melihat perkataan satu persatu. Jadi dia tidak akan miss huruf-huruf yang ada dalam perkataan itu. 
4.  Biasanya orang yang nampak secara detail ni orang yang teliti. Orang perempuan lebih teliti. 
5.  Satu lagi, kalau ikut prinsip typology, tulisan huruf besar susah dibaca. Tu sebab, huruf besar hanya digunakan untuk tajuk-tajuk pendek, bukan untuk ayat.

saye jumpa 3 je at first. otak saye otak lelaki? haha. 

2 comments:

ABC said...

dapat jumpa 3 jea walaupun saya perempuan...hehe(=

Eizanabila said...

jumpa 3 F je at first... otak lelaki ke?? hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...